Δακτύλιος στην Αθήνα: σε ισχύ ξανά

Επέστρεψε ο Δακτύλιος στην Αθήνα και θα είναι σε ισχύ από σήμερα, 25/10/2021 και έως τις 22 Ιουλίου 2022. Εντός του δακτυλίου μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα οι οδηγοί που μπήκαν στο daktylios.gov.gr και εξέδωσαν το ειδικό σήμα. Πώς εκδίδεται το «πάσο» ελευθέρας και για ποια οχήματα. Πότε δεν ισχύει ο Δακτύλιος. Πρόστιμο.

 

Ο Δακτύλιος επιστρέφει σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας λόγω του αυξημένου κυκλοφοριακού φορτίου τους τελευταίους μήνες και μαζί του επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

 

H τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον Δακτύλιο, εναρμονισμένη με την εφαρμογή του νέου παγκόσμιου προτύπου μέτρησης εκπομπών CO2 που ισχύει από 1/1/2021, είχε δημοσιευτεί τον Απρίλιο του 2021 και προέβλεπε είσοδο των οχημάτων στο κέντρο σύμφωνα με το νέο πρότυπο WLTP, αλλά και ελεύθερη κυκλοφορία των ηλεκτρικών οχημάτων (ΦΕΚ 1221 Β/30-3-2021).

 

Βασικά σημεία

 

Πως παίρνουμε Ειδικό σήμα;

Τα νέα ειδικά σήματα εκδίδονται ψηφιακά ανάλογα την κατηγορία των εξαιρέσεων, γρήγορα και εύκολα:  

 

 

1 – Για το Σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου της Αθήνας για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα μπαίνετε στο σύνδεσμο και πατάτε στο κουμπί «Είσοδος στην υπηρεσία»

Τα οχήματα που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον Δακτύλιο με ειδικό σήμα («πάσο») κάθε ημέρα χωρίς κανένα περιορισμό είναι τα ακόλουθα:

Θα χρειαστείτε:

Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου. Στην περίπτωση που δεν εκδίδεται το σήμα αν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, θα πρέπει να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

2 - Για άδειες εισόδου μόνιμων κατοίκων του Δήμου Αθηναίων λειτουργεί σχετικός σύνδεσμος στο daktylios.gov.gr

 

Ο έλεγχος για το αν το όχημα υπάγεται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες γίνεται αυτόματα και, εφόσον διαπιστωθεί ότι το όχημα πληροί τις προδιαγραφές, το ειδικό σήμα εκδίδεται επιτόπου σε μορφή pdf. Τέλος, ο ενδιαφερόμενος οφείλει είτε να το εκτυπώσει, είτε να το αποθηκεύσει στο κινητό του τηλέφωνο, ώστε να το επιδεικνύει σε κάθε σχετικό έλεγχο της Τροχαίας.

 

 

 

3 - Αν το όχημα σας δεν ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και δικαιούστε κάποια απο τις λοιπές άδειες κυκλοφορίας στο δακτύλιο, μπορείτε να την αιτηθείτε στην Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.


Τα όρια του Δακτυλίου - Οχήματα που κυκλοφορούν

Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λεωφόρος Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λεωφόρος Αλεξάνδρας.

Για τα όρια του μικρού Δακτυλίου στους εισερχόμενου δρόμους της Αθήνας είναι τοποθετημένες ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο.